Hva vil det si å tolke en avtale?
Å tolke en avtale betyr å fastlegge meningsinnholdet i det som faktisk står i avtalen.
Hva vil det si å utfylle en avtale?
Å utfylle en avtale vil si å fastlegge hva partene ville ment om forhold, som ikke står direkte i avtalen. Et eksempel kan være om salg av hytte inkluderer innboet, om klær også betyr sko osv.
Hvilke prinsipper gjelder for tolking og utfylling av avtaler?
De viktigste prinsippene er: Uklarhetsregelen, et prinsipp som innebærer at avtale ofte tolkes mot den som burde talt tydeligere. Den som for eksempel har kjøpt «nøkkelferdig hus» og mener at huset skal ha ferdig asfaltert innkjørsel, vil ikke få medhold hvis uklarheten om dette blir brukt mot han. Du har selv risikoen for å presisere vilkår og forutsetninger som ikke går klart fram av avtaleteksten. Formålsregelen, et prinsipp om at avtaler skal tolkes i samsvar med sitt formål. Hvis formålet er at bruktbilen skal være «delebil», vil en slitt kløtsj antakelig ikke kunne tolkes som mangel ved kjøpet.
En hest kjøpes for å slaktes og brukes til pølseproduksjon. Kjøperen ombestemmer seg etter kjøpet og vil bruke hesten til gårdsarbeid i stedet. Hesten viser seg å være halt og dermed ubrukelig til ridning eller kjøring med kjerre eller annen redskap. Kjøperen hever kjøpet på grunn av mangel ved hesten. Hvordan skal mangel tolkes på grunnlag av «formålsregelen»?
Formålsregelen tilsier at hesten ikke har mangel.
A kjøper en rundreise i «Norge» fra reiseselskapet B. A hevder å ha krav på at rundreisen også skal omfatte Svalbard og Jan Mayen og viste til Svalbard-loven av 17.7.1925 og Jan Mayen-loven av 27.2.1930 som bestemmer at disse områdene er en del av kongeriket Norge. Hvordan skal As krav tolkes i lys av uklarhetsregelen?
Uklarhetsregelen tilsier at A bare har krav på en rundreise i fastlands-Norge. Den som mener å ha krav på reise til Svalbard og Jan Mayen, bør få dette presisert i avtaleteksten.